verado-lite

Maradjunk Életben Alapok: Kormányzás

Maradjunk Életben Alapok: Kormányzás

Maradjunk Életben Alapok: Kormányzás

Azt elmagyarázni hogy hogyan kell egy kétkerekűt kormányozni, nehezebb mint magát a feladatot végrehajtani!
A legtöbb ember mikor először találkozik egy kétkerekűvel általában a porban kezdi a kormányzással kapcsolatos tapasztalatok gyűjtését (gondoljunk csak első biciklis élményeinkre).

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

Az első és legfontosabb dolog, hogy megértsük a kétkerekű nem azért kanyarodik mert elfordítjuk a kormányt, hanem mert valamelyik irányba bedől.

A járművünk ugyanis mindig pont az ellenkező irányba kanyarodik, mint amerre fordítjuk a kormányt! A kormányzás lényege az ellenkormányzás! Mivel bármilyen normálisan megépített motort könnyedén a kanyarba lehet kormányozni, sokan észre sem veszik, hogy mi is történik valójában!

turn

Amíg az a tény nem tudatosul, hogy a motort a kormányvégekre gyakorolt erőhatás miatt döntjük be, addig  nem is igazán fogunk jól kanyarodni. Az ellenkormányzás lényege pedig az, hogy a kormányt ellentétes irányba kell fordítani, mint amerre a motorral fordulni szeretnénk.

Furcsán hangzik, de ez az igazság! Jobb kanyar – bal kormányzás, bal kanyar – jobb kormányzás.

Lehet, hogy ez valakinek új, de ha már ültél biciklin vagy motoron, akkor nagy valószínűséggel így kanyarodtál, csak éppen nem tudatosan.

Ha viszont egyszer tudatosul benned, hogy hogyan is működik az ellenkormányzás, hirtelen minden sokkal egyszerűbbé válik!

Nem csak a térdkoptató használata… …hanem a balesetek elkerülése is!

Nézzük meg a gyakorlatban, hogyan reagál a motor a kormánymozdulatokra:

Kommentek

MotoSunday

 - 

Ajánlott bejegyzések