verado-lite

Sisakot, de milyet?

Sisakot, de milyet?

Sisakot, de milyet?

A fejünk az egyik legfontosabb testrészünk, ha megsérül,  abból komoly baj lehet, így érdemes annyi pénzt szánni rá, amennyit csak megengedhetünk magunknak.

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

Elsősorban tehát a pénztárcánk fogja határozni, hogy milyen minőségű bukósisakot vásárolunk a másik pedig a stílusa. A bukósisakokat általában 3-5 évente cserélni kellene, de a tapasztalatok alapján a belsejük nem is bír sokkal többet, ha rendszeresen használjuk, de a legnagyobb ellensége az UV. Idővel elöregíti a héj szerkezetét legyen az policabonát vagy üvegszál, viszont egy esés után ahol koppant a fejünk egy rendeset azonnal cseréljük ki, mert ugyan nem is látszik rajta semmi károsodhatott a szerkezete és a következő buktánál már nem véd rendesen.

Alapvetően az olcsó sisakok lassabb tempóhoz, városban megfelelőek, autópályára nagy sebességre vagy netán pályázáshoz érdemesebb egy komolyabb drágább sisakot venni.

Sok féle stílus közül válogathatunk, nézzük is őket sorban:

A nyitott:

Ezt a sisakot én senkinek nem ajánlom, ha egy esésnél leér a fejünk, akkor jó eséllyel az állunk vagy a fejünk oldala fog, amit ezek a sisakok nem védenek nem beszélve a plexivel szerelt változatokról, ami egy esetleges arcra állás esetén törhet is és az arcunkba álló plexi darabok nem tartoznak a kellemes dolgok közé.  Előnyük, hogy olcsók és könnyűek, de maximum Babettára valók.

file-20-07-2016-10-28-50-kkkge

A cross: Ezeknek a sisakoknak a nagy előnye, hogy nagyon könnyűek és jól szellőznek, viszont vásárolnunk kell hozzá szemüveget is, mert nélküle nem csak hülyén néz ki, de egy nagyobb bogár is kellemetlen perceket szerezhet. Elsősorban terepre ajánlom, mert nagy sebességnél például autópályán a silt kellemetlen másodperceket tud okozni és az iszonyatos szélzaj sem tartozik az előnyei közé.

file-17-06-2015-08-17-05-6occmkt0j

A dual-sport: Ez az átmenet a cross és a zárt bukósisak között. Mivel rendelkezik plexivel így külön nem kell hozzá venni kivéve, ha szeretnénk rá sötétítettet. Ezt a fajtát azoknak ajánlom, akik rendszeresen terepen is motoroznak illetve túra sisaknak sem utolsó. Aki szereti a cross sisak dizájnt, de szeretne egy csöndesebb, de jól szellőző sisakot annak ez lehet a tökéletes választás.

file-11-11-2015-16-18-56-y4zkosdgf

A zárt: Ez a bukósisak a legbiztonságosabb az összes közül. Csendes,  a plexi távol tartja a bogarakat és nagy sebességnél is stabil marad. Ez a sisak bárkinek jó választás lehet a robogóstól a túramotorosig és lássuk be egy ilyen sisak egy sötétített plexivel a legmenőbb dolog.

file-03-10-2016-22-13-26-10zcrjsnheepf

A felnyitható: Ez a sisak az átmenet a zárt és a nyitott között. Lecsukott állapotba a védelme szinte ugyanolyan, mint a zárt sisakoké, viszont 1 mozdulattal a teljes állrész felnyílik, viszont ilyenkor alig véd, ezért a gyártok javasolják, hogy lecsukott állapotban használjuk. Ennek a sisaknak a hátránya, hogy a mechanika miatt nehezebb. Ezt a sisakot olyanoknak ajánlom akik futárkodnak vagy egy nap sokszor kell le-fel venni, amitől egy sima zárt sisak hamar elkezd szétmenni, ezt csak felnyitod és már tudsz is beszélni.

file-03-10-2016-23-16-48-mechvff0veso33

Összegzésül pedig akármelyik sisakot is választod, próbálj fel több márkát, ne az alapján dönts, hogy mi van ráírva, hanem a te fejednek megfelelő legyen és azt vedd, amelyik neked a legkényelmesebb. Mindig személyesen vásárolj és kérd az eladó segítségét ők tudni fogják neked melyik a jó méret és ne ijedj meg, ha egy kicsit szorít eleinte, mert pár alkalom után igazodni fog a fejedhez és csak olyan sisakot hordj, amiben van E jelzés.

A képek forrása: mthelmets.com

Kommentek

MotoSunday

 - 

Ajánlott bejegyzések