verado-lite

Brész jurszelf, tavasz is káming!

Brész jurszelf, tavasz is káming!

Brész jurszelf, tavasz is káming!

Ugye mindenkinek megvan az a motoros mém, mely összehasonlítja a múlt tavaszi hangjait a jelenével? Ahogy az időjárást elnézem nemsokára a madarak csiripelését a motorok éneklése fogja kísérni.

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

Tehát srácok, felkészülni! Karbikat tisztítani, szinkronizálni, benzint bekeverni, akksikat elővenni, feltölteni, guminyomást és olajat rendbe tenni! Érkezik a tavasz és azzal egy újabb fejezet kétkerekű sorsunk könyvébe!

Tudom, hogy mennyire szenvedős időszak ez a motorosnak, hisz magam is hónapok óta kétoldali motorelvonási tünetekben szenvedtem február elejéig. Ilyenkor az ember már alig várja, hogy visszaüljön szeretett fémparipája nyergébe és elmondhassa a Gyűrűk Urából származó ikonikus mondatot:

Alig várom már a pillanatot, mikor egy egyszerű csuklómozdulattal nagy füstben (hehe, MZ ETZ 250 + 1:30 keverék) magam mögött hagyhatom, az élet nehéz dolgait és csak a pillanatnak éljek, ennek ellenére mindenekelőtt ne feledkezzünk el a visszaszokástól, mert pár hónap alatt a motoros rutin is megfakulhat.

Érdemes ilyenkor a fokozatos visszaszokáshoz ragaszkodni és nem egyből gázkart cibálni (Mikor is tennénk ilyet? Ugye soha? 😉 ).

Ennek oka egyszerű!

A közlekedők már elszoktak tőlünk. Az autósok hozzászoktak, hogy ők a közlekedés egyeduralkodói, és a gyalogosok, biciklisek sincsenek felkészülve a többi közlekedőhöz képest sokkal mozgékonyabb motorosokra. Az útviszonyok sem éppen úgy alakulnak, mint a nyári forróságban. Gondoljuk csak a nedves aszfaltra, milyen gyönyörűen is tudja motorunk elveszíteni tapadását rajta, ezzel akár keresztül is húzva teljes szezontervünket.

Véleményem szerint érdemes óvatosan kezdeni a szezont, esetleg egy üres parkolóban gyakorolgatni, ha szükségét érzitek. Ilyenkor sok helyen szoktak vezetéstechnikai tréningeket csinálni, meglátogatásuk erősen ajánlott, személy szerint én is nagyon kacérkodok a gondolattal.

A többieket is megkérdeztem, hogy mit ajánlanak:

Red Rider szerint:

“A tavaszi első elindulás előtt érdemes átvizsgálni a motort, a keréknyomást leellenőrizni, hogy minden rendben legyen. Javasolt részt venni vezetéstechnikai tréningen.”

HD Biker szerint:

“Ne becsüld alá a tavaszt. Hirtelen azt hiszed, hogy jó idő van, de a tavaszi szél még gyalogosan is megfázáshoz vezethet, ha lengén öltözöl. Tehát rendesen öltözz be.”

Viffer szerint:

“Hiába a tűző nap és az általunk már jónak mondott idő, ne feledjük az út hőmérséklete még koránt sem ideális a nyáron megszokott döntögetéshez. Arról se feledkezzünk meg hogy az előző szezon folyamán felépített rutinunk erőteljesen megkophatott az elmúlt 2-3 hónap alatt.

DDR Roadrunner szerint:

“Szerintem nagyon fontos az, hogy még az első motorozás előtt felmérjük a motorunk műszaki állapotát. Feltétlen nézzük meg azt, hogy a tömítések rendben vannak-e. Speciel nálam megadta magát a karburátor úszóházának gumitömítése, úgyhogy cserés lesz. Szerintem mielőtt elindulunk a vakvilágba, keressünk egy nyugodt helyet, ahol kicsit “kiélhetjük” magunkat. Ezt úgy értem, hogy télen valamelyest tompul a veszélyérzetünk, és így egy kicsit “visszacsöppenhetünk” a motoros világba. Egy kis szlalomozás, fékezgetés, egyebek. Nem elhanyagolható szerintem a felszerelésünk átvizsgálása sem. Én személy szerint minden szezon előtt fertőtlenítem, és szagtalanítom a sisakomat, mert a nagy pára miatt hajlamos dohos szagot árasztani magából, ami egy hosszabb túra alkalmával nem túl előnyös. Nektek pedig, 50-es társaim, azt javaslom, hogy ne próbáljatok vagánykodni a téli kényszerpihenő utáni első időszakban, mert nem tudhatjuk, hogy a jég hol okozott úthibát, amiről eddig nem tudtunk.”

Matusik Andrea, drag bajnok szerint:

“Amire talán kevesen figyelnek, hogy tavasszal az első alkalommal olyan úton motorozzanak, amit télen is használtak, vagy az előtte lévő pár héten. Ez szerintem azért fontos, mert az utak állapota folyamatosan romlik és egy kanyarban lévő kátyú igen kellemetlen meglepetést tud okozni. Plusz mentálisan is fel kell készülni, hogy ne maradjon senki az úton az első pár motorozás alkalmával. A vágyott motorozás néha őrült dolgokba viheti a motorost, figyeljünk oda. 🙂 ”

Végül itt a videó az én szezonkezdésemről:

Kommentek

Helmet

 - 

https://www.youtube.com/helmetmotovlog

Ajánlott bejegyzések