verado-lite

Motovlogoljunk! – Mi a megfelelő kamera?

Motovlogoljunk! – Mi a megfelelő kamera?

Motovlogoljunk! – Mi a megfelelő kamera?

Nemrég elkezdtünk egy amolyan “motovlogger kisokos” rovatot, ahol felbontva külön-külön segítünk nektek. Helmet már részletesen összefoglalta nektek, hogy mik szükségesek a motovlogoláshoz, most pedig lássuk, mire kell ügyelni a kamera kiválasztásánál!

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez
Még 2016 októberében írtam egy cikket az eddigi legjobb olcsó akciókamerákról, melyeket egy röpke videóban is összefoglaltam:

Felbontás:

1080p 60fps vagy 1080p 30fps. Technikai dolgokba nem megyek most bele, viszont ennél kisebb felbontásban felvenni felesleges, mert részletszegény lesz a videónk. A képkockasebesség ismét kérdéses… Európában PAL(25fps) formátum van, Amerikában pedig NTCS(30fps). De ez csak a TV-re vonatkozik ezért nem kell kötődni az itthoni szabványhoz.
Mi értelme a 60fps-nek? Lassításokat tudunk alkalmazni, folytonosabb képet kapunk és a YouTube is több bitrátát engedélyez a feltöltött videonknál.

Feltöltés:

Ha már szóba jött a bitráta, készítettem nektek egy kis ábrát, egy gagyi diagrammal, amit mindjárt el is magyarázok:

Az egyik pillanatban szép tiszta minden, viszont utána hirtelen elmosódik a kép és pixeles lesz… Felül láthattok egy fekete vonalat. Ez a vonal azt jelzi, hogy YouTubeon a videónk bitrátája éppen hol áll. Amikor elér egy olyan részletgazdag pontot a felvétel, aminél többet a videómegosztó már nem engedélyez, akkor egyszerűen kiakad és a kép szétesik.

Hogy mit tehetünk ellene? Igazából nem túl sokat… A YouTube készített egy táblázatot, amin szerepel a javasolt feltöltési formátum, köztük a maximális bitráta is. Mint látható, 1080p 60fps-nél a maximum az 12/15Mbps. Mi a gond? A GoPro kamerám lazán 45Mbps-el vesz fel… Ez már eleve 30-al több, mint amit a videómegosztó szeretne. Ideje lenne nekik feljebb húzni a korlátot, mert lassan Minecraft lesz mindenki videója, ha így haladunk…

Hang:

A kép mellett a hang is nagyon fontos, főleg egy vlognál. Itt igazából 2 választásunk van:

  • A kamerához lehet külső mikrofont csatlakoztatni, így inkább azt használjuk.
  • Diktafonnal vagy telefonnal felvesszük külön a hangot, amit majd vágásnál szinkronizálunk.

Ha a külön hangfelvétel mellett döntünk, akkor sincs igazából nehéz dolgunk. Elindítod a kamerát és a hangfelvevőt, dudálsz vagy tapsolsz párat, elkészíted a vlogodat, hazaérsz és vágásnál kicseréled a kamera hangsávját a hangfelvő által készített hangsávval. Erről később olvashattok bővebben…

Javasolt kamerák:

  • Alsókategória: SJ4000, Git1
  • Középkategória: Git2, SJ6 Legend
  • Felsőkategória: GoPro Hero4, GoPro Hero5, Sony FDR-X3000
Kommentek

MotoSunday

 - 

Ajánlott bejegyzések