verado-lite

Cafe Racerek – 1. rész

Cafe Racerek – 1. rész

Cafe Racerek – 1. rész

A Cafe Racer az egyik legmeghatározóbb mozgalom, amit a motoros társadalom valaha látott. Hogy miért is?

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

Ez a műfaj Anglia útjain született az 1950-es években és a mai napig meghatározó szerepet tölt be az egész világon. Mind a motorok, mind a motorosok semmihez sem foghatók. Mert a Cafe Racer nem csak a motort, hanem a motorost is jelenti. Agresszív és egyben letisztult megjelenésével ez az egyik legjobban megkülönböztethető műfaj az összes közül.

Hatása nagyban befolyásolta a nagy cégek motorkerékpár gyártását, ennek köszönhetjük a legendás Triumph Boneville-t, a Honda CB750-et és a Kawasaki Z1-et is. Talán ha az eredeti Café Racerek nem építenék át és tuningolnák saját motorjaikat a jobb kezelhetőséget és teljesítményt hajszolva, a mai szupermotorok sem születtek volna meg.

A Café Racer mozgalom Londonban született az 50-es években, egy olyan szubkultúraként, amely a sebesség, a rock and roll és nem utolsó sorban a motorok megszállottja volt. Az azóta elmúlt években pedig elterjedt az egész világon. Az első Cafe Racerek olyan fiatalok voltak, akiknek a sebesség jelentett mindent és akkortájt a legnagyobb cél a 100 mph (160 kmh) elérése volt. Az 50-es évekről beszélünk, amikor a 160-as tempó szinte elérhetetlennek számított. Akkoriban a tengerentúlon, ha valaki gyorsan akart menni, az autó volt a legkézenfekvőbb megoldás, a hatalmas benzinzabáló motorjaikkal, de Európában a leggyorsabb jármű a motorkerékpár volt.

De honnan is jön a Cafe Racer név? Az angol, lázadó fiatal motorosok olyan kávézókban gyűltek össze (amit egyébként „Caf”-nak hívtak, így az ősmotorosok Caf Racerek voltak, csak később lett Cafe) amelyeket kamionosok használtak pihenőként (jellemzően főutak mellett). De miért éppen itt gyülekeztek? Meglepő, de a válasz a Rock & Roll… Mivel ezeket a zenéket a rádiók nem játszhatták és akkor bizony nem volt torrent és MP3, az egyetlen megoldás a zenegép volt. Na és mi volt minden egyes kávézóban? Bizony ám, Jukebox.

Itt a vagánykodó ficsúrokat gyakran gúnyolták a sofőrök, hogy ők nem is igazi versenyzők, csak „kávézós versenyzők” (na ez magyarul de szarul hangzik). És mint tudjuk, a lázadó hozzáállás a negatív jelzőket szereti, ezért elkezdték magukat így hívni. Megszületett a Cafe Racer, mint fogalom.

Koránt sincs vége, keresd a folytatást!

Kommentek

newo

 - 

Ajánlott bejegyzések

Honda CBR 650R Teszt

2019-re újra visszatérni látszik a liter alatti sportkategória. A Honda Magyarországi képviseletének köszönhetően kaptam is pár napra egy Honda CBR650R-t. Hogy ez milyen is lett? A videóból kiderül! Kommentek

Tovább