verado-lite

Motovlogoljunk! – A hang anatómiája

Motovlogoljunk! – A hang anatómiája

Motovlogoljunk! – A hang anatómiája

Egy vlog hang nélkül mit sem ér. De vajon a hang minősége csak másodlagos szempont? Természetesen nem az. Most megtudhatod, hogyan készíts hangfelvételt a rendelkezésre álló eszközeiddel.

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

Ha nem szeretsz olvasni, tekerj az aljára, ott lesz videóban is. De azért bíztatlak, hogy olvasd el a cikket is.

Csapjunk bele a lecsóba, nézzük rögtön, milyen hangeszközeid lehetnek otthon a vlogoláshoz:

  • diktafon
  • kékfog headset
  • vezetékes headset
  • intercom a sisakban
  • mobiltelefon
  • akciókamera mikrofon bemenettel

Adná magát, hogy egy bluetooth eszköz és a telefonod kényelmes megoldást kínálnának, de hát lássuk be, ez nem lesz optimális. Miért is? A bluetooth szabvány a legtöbb esetben korlátozza az átviteli sávszélességet és a mintavételi frekvenciát.

Az átviteli sávszél az, amit hallunk. A fülünk 20Hz-20kHz-ig érzékeny a hangokra, ennek csak töredékét kínálja egy ilyen eszköz (mint mikor a hangszínszabályzón letekered a basszust és a magasakat és marad nagyfater zsebrádiója). Ez tiszta sor, nem lesz jó. De mi a fene az a mintavételi frekvencia?

A digitális felvételek úgy működnek, hogy a folyamatos hangból apró pici mintákat veszünk. Minél több mintát veszünk, annál több információnk lesz az adott hangról, azaz annál jobb minőséget kapunk. A mintavétel gyakoriságát Hz-ben mérjük. A CD minőség 44100Hz-es mintavételi frekvenciával érhető el, azaz 1 másodperc alatt 44100 mintát veszünk. Ennyi.

Hoztam egy ábrát:

A felső hangrészlet a videószabványban előírt 48kHz (48000Hz), míg az alsó 8kHz (8000Hz) mintavételű. Jól látható, hogy az alsó sokkal élesebb, szögletesebb, kevesebb szép ívet tartalmaz, mint a felső. Azaz sokkal kevesebb információnk van a hangról. No ez fog szépen recsegni, kásás lesz.

Tehát kékfog kapitány marad a fiókban vagy az intercomban (arra tökéletes).

Ha a kamerád gyárilag nem rendelkezik külső mikrofon csatlakozással, akkor jól gondold meg, hogy meghackeled-e. Ha nem tudsz olyan mikrofont hozzá csatlakoztatni, ami megfelelően illeszkedik, akkor bukta van, torz lesz, vagy túl halk és zajos, vagy épp nem vesz fel semmit.

A legbiztosabb és legolcsóbb megoldás az, ha a telefonod vezetékes headsetjét felvezeted a bukódba és a zsebedben meg elindítod a telefonon a rögzítést. Olyan appot válassz, amiben a mintavételi frekvenciát be tudod állítani a videószabványban előírt 48kHz-re, így nem lesz vele problémád. A gyári headset mikrofonja a telefonodhoz van készítve, ergo azzal nem lősz mellé.

FIGYELEM: ezt mindenki csak saját felelősségre csinálja! A kábelek helytelen elrendezése balesetet, vagy fulladást is okozhatnak!

Igen ám, de a hangot és a képet majd a vágóprogramban össze is kell szinkronizálni. Mi sem egyszerűbb, tapsolj egyet a kamera előtt (csapó). Ennek a képen látható szinkronpontja lesz (a két kezed összeér), a hangsávon pedig egy szép kis tüskeként fogod vizualizálni. Ezt a kettőt meg szépen egymáshoz illeszted és már mehet is a videóvágás.

Ugyanez pepitában a diktafon. Érdemes ott is figyelni a mintavételi frekire. Ha minimális az eltérés, akkor nincs nagy para, de előfordulhat egy jó kis hangcsúszás, ha a vágó progid ezt nem tudja rendesen lekezelni.

Nagyjából ennyi, jöjjön a videó:

 

Kommentek

HD Biker Budapest

 - 

Motorja: Suzuki DL650 V-Strom (2008) | Kamerája: SJCAM SJ6 Legend

Ajánlott bejegyzések