verado-lite

Motovlogoljunk! – A hang anatómiája

Motovlogoljunk! – A hang anatómiája

Motovlogoljunk! – A hang anatómiája

Egy vlog hang nélkül mit sem ér. De vajon a hang minősége csak másodlagos szempont? Természetesen nem az. Most megtudhatod, hogyan készíts hangfelvételt a rendelkezésre álló eszközeiddel.

Ha nem szeretsz olvasni, tekerj az aljára, ott lesz videóban is. De azért bíztatlak, hogy olvasd el a cikket is.

Csapjunk bele a lecsóba, nézzük rögtön, milyen hangeszközeid lehetnek otthon a vlogoláshoz:

  • diktafon
  • kékfog headset
  • vezetékes headset
  • intercom a sisakban
  • mobiltelefon
  • akciókamera mikrofon bemenettel

Adná magát, hogy egy bluetooth eszköz és a telefonod kényelmes megoldást kínálnának, de hát lássuk be, ez nem lesz optimális. Miért is? A bluetooth szabvány a legtöbb esetben korlátozza az átviteli sávszélességet és a mintavételi frekvenciát.

Az átviteli sávszél az, amit hallunk. A fülünk 20Hz-20kHz-ig érzékeny a hangokra, ennek csak töredékét kínálja egy ilyen eszköz (mint mikor a hangszínszabályzón letekered a basszust és a magasakat és marad nagyfater zsebrádiója). Ez tiszta sor, nem lesz jó. De mi a fene az a mintavételi frekvencia?

A digitális felvételek úgy működnek, hogy a folyamatos hangból apró pici mintákat veszünk. Minél több mintát veszünk, annál több információnk lesz az adott hangról, azaz annál jobb minőséget kapunk. A mintavétel gyakoriságát Hz-ben mérjük. A CD minőség 44100Hz-es mintavételi frekvenciával érhető el, azaz 1 másodperc alatt 44100 mintát veszünk. Ennyi.

Hoztam egy ábrát:

A felső hangrészlet a videószabványban előírt 48kHz (48000Hz), míg az alsó 8kHz (8000Hz) mintavételű. Jól látható, hogy az alsó sokkal élesebb, szögletesebb, kevesebb szép ívet tartalmaz, mint a felső. Azaz sokkal kevesebb információnk van a hangról. No ez fog szépen recsegni, kásás lesz.

Tehát kékfog kapitány marad a fiókban vagy az intercomban (arra tökéletes).

Ha a kamerád gyárilag nem rendelkezik külső mikrofon csatlakozással, akkor jól gondold meg, hogy meghackeled-e. Ha nem tudsz olyan mikrofont hozzá csatlakoztatni, ami megfelelően illeszkedik, akkor bukta van, torz lesz, vagy túl halk és zajos, vagy épp nem vesz fel semmit.

A legbiztosabb és legolcsóbb megoldás az, ha a telefonod vezetékes headsetjét felvezeted a bukódba és a zsebedben meg elindítod a telefonon a rögzítést. Olyan appot válassz, amiben a mintavételi frekvenciát be tudod állítani a videószabványban előírt 48kHz-re, így nem lesz vele problémád. A gyári headset mikrofonja a telefonodhoz van készítve, ergo azzal nem lősz mellé.

FIGYELEM: ezt mindenki csak saját felelősségre csinálja! A kábelek helytelen elrendezése balesetet, vagy fulladást is okozhatnak!

Igen ám, de a hangot és a képet majd a vágóprogramban össze is kell szinkronizálni. Mi sem egyszerűbb, tapsolj egyet a kamera előtt (csapó). Ennek a képen látható szinkronpontja lesz (a két kezed összeér), a hangsávon pedig egy szép kis tüskeként fogod vizualizálni. Ezt a kettőt meg szépen egymáshoz illeszted és már mehet is a videóvágás.

Ugyanez pepitában a diktafon. Érdemes ott is figyelni a mintavételi frekire. Ha minimális az eltérés, akkor nincs nagy para, de előfordulhat egy jó kis hangcsúszás, ha a vágó progid ezt nem tudja rendesen lekezelni.

Nagyjából ennyi, jöjjön a videó:

 

Kommentek
HD Biker Budapest

HD Biker Budapest

 - 

Motorja: Suzuki DL650 V-Strom (2008) | Kamerája: SJCAM SJ6 Legend

Ajánlott bejegyzések

Hány motovlogger kell egy villanykörte kicseréléséhez?

Elvetemült feliratkozónak tartom magam ugyan, de lefogadom, hogy annyi csatornát senki sem néz manapság, mint HD Biker Budapest. Saját bevallása szerint körülbelül 60 motovlogot követ, állandóan figyelve az újabb feltörekvő tehetségeket is. Tisztában kell lennie a friss felhozatallal, hiszen rendszeresen mutat belőlük a videóajánló rovatában. Kommentek

Tovább