verado-lite

Cafe Racerek – 2. rész

Cafe Racerek – 2. rész

Cafe Racerek – 2. rész

A Cafe Racer az egyik legmeghatározóbb mozgalom, amit a motoros társadalom valaha látott. Hogy miért is?

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

A kávézóktól kávézóig versenyző srácok egyik kedvenc gyülekezőhelye az Ace Cafe London volt. Sokan ezt a helyet tartják az egész Cafe Racer stílus epicentrumának. A vágy, hogy motorjaikat még gyorsabbá tegyék és elérjék a bűvös 100 mph sebességet,sok áldozatot követelt.

De a dicsőség többet jelentett ezeknek büszke srácoknak, minthogy meghátráljanak bármitől is. Akkoriban egy 650-es motor, hogy meg tudja lépni a 100-as tempót tökéletes állapotban kellett, hogy legyen. Mai szemmel hihetetlennek tűnik, de nem volt elég a blokkot hergelni, gyakran a futómű, sőt maga a váz sem bírta az ilyen megterheléseket.

A gumik messze nem a mai minőséget képviselték és az 50-es években az utak állapotát erősen meghatározták a kor járművei. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden tiszta olaj volt… Mind az autók, mind a motorok jellemzően csöpögő váltóval, gátlókkal és blokkal voltak megáldva, ez a tényező is hozzájárult a rengeteg motoros balesethez.

Ha valaki megpróbálkozott a bűvös 100 elérésével, az életével játszott. Ha túlélte és bizonyítani tudta, örök dicsőség várt rá. Divatba jött a Record Racing, ami azt jelentette, hogy a Jukeboxban feltettek egy lemezt, ezek kb 3 percesek voltak és ennyi idő alatt kellett kirohanni a kávézóból, felpattanni a mocira, eljutni egy adott pontig, megfordulni és visszaérni a lemez lejárta előtt.

Ezek a versenyek aztán kivágták a biztosítékot a kormányzatnál és indítványozták a kötelező bukósisak használatot (ez teljes egészében csak 1975-ben valósult meg), sebességkorlátozások bevezetését, illetve, hogy 16 éves kor alatt ne lehessen motorozni. Magyarországon kötelező bukóhasználat 1984-től van.

Na ettől még jobban belázadtak a motorosok és mindennaposak lettek a bandaháborúk a különböző motoros irányzatok képviselői között. Nem volt jó hírük a motorosoknak, napi szinten voltak címlapon valami balhé miatt. És ekkor egy pap megváltoztatott mindent. De erről majd a következő részben.

Széles Utat.

Kommentek

newo

 - 

Ajánlott bejegyzések