verado-lite

YObiats és a kamion – interjú

YObiats és a kamion – interjú

YObiats és a kamion – interjú

Tegnap publikáltuk YObiats videóját az életveszélyes előzésről, és gondoltuk, megkérdezzük őt magát is az esetről. készséggel állt rendelkezésünkre, mindenképpen tanulságos interjút olvashattok.

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez
Mi suhant át a fejedben, mikor megláttad a sávodban a kamiont?
A kamionok előtt haladt egy autó, és már amiatt az autó miatt is lassításra kényszerültem, de úgy voltam vele, hogy “jólvan belefér”, kicsit visszaveszek és nem lesz gond.
Majd amikor láttam a piros kamiont akkor fel is kiáltottam, hogy “Óó barátom… .. .”, de őszintén megmondom azt hittem, hogy fékezni fog és visszahúzódik. Aztán csak jöttek, csak jöttek, egyre közelebb, csak arra tudtam gondolni, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsem a sebességem. A felismerés pillanatában sikerült megőriznem a hidegvérem és nem estem pánikba. Pakoltam vissza a sebességeket, hogy legyen motorfék, közben húztam és nyomtam a fékeket. Az is bevillant hogy lehúzódom a salakra. Láttam, hogy ez a kamion bizony nem fog visszatérni a sávjába, és féltem, hogy ha a salakra húzódok és megijedek, vagy bármi miatt erősebben meghúzom az első féket akkor kicsúszik az eleje és kész a baj. Ezért maradtam az aszfalton, és reménykedtem. Egy kicsit hihetetlen is volt a számomra, úgy gondolom, hogy szerencsém volt.

 

A kamion mögött közvetlen egy dobozos autó is megjelent. Mekkora meglepetést okozott?
Teljesen meglepett, egyáltalán nem számítottam rá. Nagyon, nagyon mérges voltam, üvöltöttem mint egy utolsó kocsis. Eszméletlenül kiakadtam főleg amikor megláttam a dobozos kocsit.
Ennyire jelentéktelen része vagyok a forgalomnak? Ennyire nem számít, hogy ott vagyok az úton? Ennyire nem lehet figyelni a másikra? Egy pillanat lett volna az egész és vége! Annyira közel volt a kamionhoz az a fehér autó, hogy ha a kamion fékezett volna és visszatér a sávjába akkor az a fehér autó belerohan. Minden tekintetben borzalmas szituáció volt.

 

Amikor megálltál, érezhető volt a feszültség. Milyen idegállapotban voltál?
Teljesen lenullázott a szituáció. Negyedórát remegtem az útszélén, a félelemtől és az idegtől. Nem tudtam koncentrálni. Éreztem, hogy meg kell állnom, mert ha most továbbmegyek nem biztos, hogy odaérek. Kellett adnom magamnak pár percet. Fújtam egyet. Levettem a hangot, mert nyomdafestéket nem tűrő módon beszéltem, miközben levegőért kapkodtam mintha maratont futottam volna.
Eszedbe jutott, hogy a videót felhasználva feljelentést tegyél?

Természetesen megfordult a fejemben. Azért nem választottam ezt a lehetőséget mert másnap teljesen véletlenül sikerült találkozni a sofőrrel, és el lett neki magyarázva, hogy ez így ebben a formában senkinek sem egészséges.

 

Mit gondolsz, hogyan lehetne az utakon lévőket jobb belátásra bírni, hogy meggondoltan közlekedjenek?Teljesen őszinte leszek, én eddig az utakon legjobban a sofőrökben bíztam. Ez a munkájuk, a szakmájuk, ebben élnek, sok-sok év tapasztalatára építenek. Aztán ez történik, pont egy ilyen ember hozott ilyen helyzetbe.

Teljesen elvesztettem a bizalmam mindenki felé, most egy kicsit mindenkire haragszom. Jelen pillanatban úgy érzem, hogy ezen nem lehet változtatni. Rengeteg hír foglalkozik azzal, hogy hogyan csaptak el motorosokat figyelmetlenségből, s az esetek túlnyomó többségében nem a motoros a vétkes.

Úgy gondolom, hogy ez csak rajtunk motorosokon múlik. Nekünk kell helyettük is figyelnünk és a megfelelőképpen reagálni. Nem szabad pánikba esni, hidegvér és reagálás. Nekünk kell összetartanunk, segítenünk egymást, gondolok itt arra, hogy megosztani a tapasztalatokat, hátha az én sztorim alapján valakinek legközelebb sikerül egy cinkes szitut megoldani. Kedves kollégám aki szintén motorozik, ő tőle idéznék egy gondolatot “Egy vadászkutya éberségével kell motort vezetni!”. Ha egyetlen embernek sikerül elkerülni egy balesetet azért mert látta ezt a videót akkor már megérte közzétenni.
Kérlek vigyázzatok magatokra!
Széles utat!

 
 

Kommentek

MotoSunday

 - 

Ajánlott bejegyzések