verado-lite

USB Átalakító Szerelése MOTORRA

USB Átalakító Szerelése MOTORRA

USB Átalakító Szerelése MOTORRA

Telefon, GPS, kamera – egyre több olyan kütyüt viszünk magunkkal egy-egy gurulás során, amit a benzinkúton nem tudunk megtankolni. Powerbank helyett kézenfekvő megoldás lehet a motorba fixen beépített USB töltő. Megmutatom, hogyan csináld!

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

Hozzávalók:

 1. 12V – 5V USB átalakító
 2. Biztosíték
 3. Kapcsoló (közvetlenül akkumulátorról való használat esetén)

Eszközök:

 1. Multiméter
 2. Forrasztópáka
 3. Ragasztó
 4. Szigetelőszalag vagy zsugorcső

1.  Mivel egy fillérekbe kerülő kínai termékről van szó, mielőtt bármihez hozzáfognánk, érdemes leellenőrizni a működését. Az akkumulátorra kötve, az USB csatlakozó két szélső pinjei között mérve 5V körüli értéket kell látnunk.

USB csatlakozó kiosztása

Kis pozitív eltérés a névleges 5V-tól természetes

2.  Érdemes továbbá a multiméterrel sorba kapcsolva leellenőrizni, hogy használaton kívüli állapotban vesz-e fel áramot. Minimális, milliamperes nagyságrendű üresjárati áramfelvétel elfogadható, minden annál nagyobb hibára utal.

Jó lesz

3.  Miután fogyasztóra kapcsolva is meggyőződtünk az USB töltő működéséről, jöhet a vezetékelés. Biztosítékot mindenképpen kössünk a rendszerbe! Mivel én a gyújtást levéve is szeretném, ha használható lenne, így közvetlenül az akkumulátorra csatlakoztatom. Ehhez a biztosítékon kívül szükség van egy kapcsolóra is, elkerülendő, hogy az első blikkre elhanyagolhatónak tűnő üresjárati fogyasztás egy téli pihenő során lemerítse az akkumulátort.

A biztosítékot a pozitív vezetékre csatlakoztassuk!

Az USB átalakító bekötésekor ügyeljünk a polaritásra!

5.  Ha a forrasztásokkal készen vagyunk, és megfelelő mennyiségű szigetelőszalaggal biztosítottuk az alkotásunk igényes kinézetét, rögzítsük! Mivel én az ülés alól szeretném kivezetni, így kézenfekvő megoldás az akkumulátorra ragasztani.

A forró ragasztó akkumulátor-csere esetén egyszerűen eltávolítható

Tippek

 • Biztosítékot még a kapcsoló elé szereld, így az annak a meghibásodásától is védeni fog.
 • Ha az USB töltőt csak akkor használnád, amikor a motort is, érdemes egy olyan 12V-os vezetékre kötni, ami csak a gyújtással kap áramot. Erre használható például a kürt fázisa.
 • Ha a kapcsolós megoldást választod, és azt nem zárt helyre szerelnéd be, mindenképpen vízálló kapcsolót és zsugorcsövet használj!
 • Mint a forrasztópáka, úgy a forró ragasztó is csúnya égési sérüléseket tud okozni. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérj segítséget!

Videóm a témában

Kommentek

MotoSunday

 - 

Ajánlott bejegyzések