verado-lite

Zöldfülű Motoros Túraklub – első évad

Zöldfülű Motoros Túraklub – első évad

Zöldfülű Motoros Túraklub – első évad

20 perce szálltam le a motorról, véget ért a ZF első évada. De hogy is kezdődött, és mit is lett belőle?

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

Tavaly október körül byferko túravideó csatornája alatt vetették fel páran, hogy gurulnának velük, de nyilván a kisebb motorokkal 1000-esek közé keveredni és fél Európát bejárni merész vállalkozás. Aztán egy röpke videóban felvetettem, hogy akkor a sok zöldfülű, mint én, mehetnénk rövidebb túrákra, aztán majd szépen felnövünk hozzájuk. Ferkó nagyon jó fej volt, beszélgettünk róla, mondott sok-sok hasznos tanácsot, majd végül megfogalmazódott a túraklub koncepciója.

Nem bíztuk a véletlenre, newoval kipróbáltuk, hogy egy 800-as és az én akkori 125-ösöm bírnak-e egymással. Bírtak persze némi kompromisszummal, és ki is alakult a “munkamenet”: én vezetem a csapatot elől, hátul pedig newo biztosítja a sort. Még néhány próba után meghirdettük az első túrát.

Első túra

Alsó határ 125ccm, Felvonulási téren találkoztunk, majd 6-7 motorral legurultunk Ferkóékhoz, és egy darabon velük gurultunk tovább. Majd leváltunk és mentünk a saját útvonalunkon tovább. Nem minden sikerült úgy, ahogy elterveztük, volt egy-két zökkenő. Ebből aztán persze volt is mit tanulni, rögtön láttuk, hogy ezt nem így kell csinálni. Kezdő túránál fontos a pihenők száma. nem mehetsz egyszerre annyit, mint tapasztaltabb lovasokkal, no és persze a túrát vezetőnek is jobban oda kell figyelnie, mi történik mögötte. Ferkó aznap este még rámírt, adott még tanácsokat (nagy köszönet érte).

Megalakult a “belső kör” csoportunk a Facebookon, ami egy zárt csoport. Nem csak egy szervező csoport, születtek itt barátságok bőven.

Második túra

Újabb tanulság rögtön az elején: kezdő túrán nem mehetsz 400km-t. Sok. A köbcenti felhozatal vegyes volt itt is (ekkor én már 650-essel mentem, de volt 125-ös motor is), azzal nem is volt gond. A gond az volt, hogy nem mértük fel eléggé a motorosok képességeit. Igen, a sajátunkat sem, és most nem is feltétlen a távolságra gondolok.

Egy ilyen túrán az első és az utolsó motoros összeköttetésben van, folyamatosan figyelünk az egész bandára. Ugye ezt az első túra alkalmával megtanultuk, így a másodikon már nagyobb koncentráció ment erre, ami bizony kimerítő tud lenni. A tapasztalatlan motorosnak meg nyilván a távolság sok.

A másik gond ott volt, hogy a szokásos BT sisakbeszélők 17 motornyi távolságon már használhatatlanok egy nagyobb kanyarban, egy hegyen, vagy völgyben. Iszonyat sokszor ráparáztam, hogy percek óta nem hallottam newot (mindezt egy eléggé vacak úton, ami ráadásul még hegyes és kanyargós is volt).

Itt viszont már adtunk a kultúrának, volt kiselőadás egy-egy helyről, ahol elmentünk (na ez a ZF3-on kimaradt, de a negyediken bepótoljuk).

Néhány motor a ZF2-ről

Az is gond volt, hogy egyszer jelentősen elszakadt a csapat (egyik fele jobbra, másik meg balra), túravezető meg persze a másik csapat élén egy se. Mi meg álltunk a 8-as út szélén, és eszeveszettül telefonáltunk az eltévedteknek 😀 Lássuk be, utólag azért elég vicces.

Tanulság levonva, a belső kör pár napon belül megalkotta a szabályhalmazt, amit aztán szépen bővítünk. Másik orvosság a PMR adó-vevők használata. Beszereztünk négyet, hozzá headsetet, így ez is megoldva. Ezen felül a távolságra új ötletet dobtunk fel, ez pedig a színkód: a zöldfülű az abszolút kezdő túra (rövid táv, viszonylag egyszerű útvonal, nyugodt tempó). Aztán lesz egy másik szín, ami a közepes túrákat fogja jelölni (mondjuk a 400km-est, de ennek színe még nem megegyezett állapotban van), és lesz a kockásfülű, ami az ezen túliakat fogja jelölni. Mint a karate-övek 😀

Hiába, mind tanulunk. Nem csak az, akinek ez az első túrája, hanem mi is, akik botcsinálta túravezetőkké váltak.

Persze azért nem volt a túra katasztrófa, jól sikerült. Videó szinte egy másodpercnyi nem született, pedig az alaptag vloggerek mellett ott volt Praclika, Vattás, YObiats és Takker is.

Harmadik túra

A túraszervezés azért nem csak egy időpont-megjelölés. Ugye új dolog a PMR adó-vevő, tesztelni kell (elment vele két délutánunk, mire mindent kitapasztaltunk). Már a második túrán is volt közös útvonaltervezés, javaslatok a nyilvános eseményről, belső kör átfontolás, módosítás. No az itt nem volt, de hát na, azzal is ment az idő 😀

Most már 4 motor volt összekötve, nem bíztuk a véletlenre. Nem is volt gond, ha szétszakadtunk (mondjuk egy piros lámpánál), mindig volt, akinél volt rádió és le tudta kommunikálni a helyzetet, illetve a leszakadt csoport élére tudott állni.

GALÉRIA:

Igen, a ZF már messze nem egy szimpla HD project. A ZF egy csapat. Nagyon hálás vagyok a belső körnek, hogy ilyen aktívan tolják, gondolkodunk a szabályokról, beszélünk a hibákról. A harmadik túra szinte már teljesen simán ment.

A belső körből voltak páran, akik nem tudtak eljönni (MZ/X például “A” korlátlan forgalmi vizsgáján volt és sikerült. Ezúton is gratulálok neki!), de így is összejött 19 motor. Egyre bővül az érdeklődők köre. Megalakult a nyilvános Facebook csoportunk is, tehát egyre jobban alakul a túraklub szervezettsége. És volt, akinek a ZF3 volt élete első motoros túrája, ez nagyon nagy megtiszteltetés számunkra!

Konzekvencia

Mondhatnám azt, hogy nincsenek szavak. De tényleg srácok! Még csak pár százan nézték a videóimat, amikor belekiabáltam a Youtebba a túra ötletét, mára pedig már le is zártuk az első évadot 19 motorral. Nagyon örülök neki, hogy egy jó csapat részese lehetek, hogy egy igazi jó kis motoros közösség alakult ki, ahol mindenki tanul a másiktól.

Srácok, jövőre újra ZF, hangoljátok rá a kipufogókat. Széles utat!

 

Kommentek

HD Biker Budapest

 - 

Motorja: Suzuki DL650 V-Strom (2008) | Kamerája: SJCAM SJ6 Legend

Ajánlott bejegyzések