verado-lite

Milyen egy jó GPS? – Navitel G550 teszt

Milyen egy jó GPS? – Navitel G550 teszt

Milyen egy jó GPS? – Navitel G550 teszt

Egy átlagfelhasználónak nincs nagy elvárása egy GPS-el szemben. Azért nézzük meg, hogy milyen a navitel motoros navigációja.

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

Teszem fel a kérdést tesztelés közben: Mitől lehet jó egy GPS? Magabiztosan, pontosan és probléma nélkül navigáljon el A-ból B-be. A többi funkció csak lehetőség és hab a tortán.

Az a helyzet, hogy itt most felsorolhatnám a tartozékokat és funkciókat, de ahhoz elég ellátogatni a gyártó oldalára.

Rendkívül szimpi megoldás benne, hogy már útvonal tervezésekor egyből 3 lehetőséget kínál fel. Ezt a túrázók nagyon díjazni fogják, bár elvileg van vele hiszti. Sankó azt mesélte róla, hogy direkt a fővárost szerette volna elkerülni és a cuccal olyan útvonalat is választott ki. Ám, amikor elnézett egy kanyart és az eszköz újratervezést csinált, akkor el is felejtette, hogy milyen irány is lett neki meghatározva, tehát vezette is Budapest belsejébe. Ez azért kicsit furcsa lépés egy nem feltétlenül olcsó kategóriás GPS-től.

A kijelzőre nem lehet semmi panaszom, minden alkalommal jól tudtam leolvasni róla az információt. A sajátossága miatt tökéletesen használható kesztyűben is. Sosem éreztem kellemetlennek, magabiztosan kezelhető akár vastagabb kesztyűben is. A keretben pedig az a tuti, hogy jó helyen takarja a napot.

A bluetooth megoldása nagyon jó cucc. Direktben kaphatom tőle az információt, bár eléggé “statikus” a fordítás benne. Ez alatt arra gondolok, hogy szinkronizáláskor a fejlesztők nem ügyeltek a magyar nyelvtanra és az angol nyelvtan szerint használja a magyar szavakat (pl. “után méter 300 fordulj jobbra). Ez picit nevetségessé teszi és egy forgalmasabb útszakaszon, ahol magára, a vezetésre ügyelsz, zavaró tud lenni. Nem mindig van az embernek agykapacitása, hogy lefordítsa ezt tényleges magyarra. 😀

Korábban már említettem az újratervezést, ami tényleg pillanatok alatt megtörténhet, akár városban is. Emiatt csillagos ötös az eszköznek. Bár itt is futottam problémás helyzetekbe. Egy túra alkalmával egy kellemes tempózásnál (120km/h+), sikerült a szoftvernek memóriahibával indokolva kifagynia, amin csak egy újraindítás segített. Ez egy teljesen ismeretlen szakaszon nagyon kényelmetlen tud lenni. Csak ilyen miatt kellett a teljes bandának félrehúzódnia a következő benzinkúton.

A városi navilgálás szerintem egy újabb bekezdést megér. Alapvetően a nagy belvárosban is magabiztosan navigál, bár olykor-olykor le tud maradni a saját tényleges pozijához mérten. Hogy ez technológiai, vagy szoftveres sajátosság-e, azt nem tudom. Mégis volt egy hétvégém, amikor elindultam egy 5 percre lévő boltba a belvárosban, csak a GPS-re hagyatkozva és sikerült odaérnem 1,5 óra alatt, ami nem kicsit para. Olyan szituk voltak, hogy a kereszteződés után szólt nekem, hogy le kellene forduljak, a már korábban említett lemaradás miatt. Motorosok vagyunk, de nem mindig szeretjük a hosszabb útvonalat. 😀

Szerelékek tekintetében se szűkölködik a technika, kapunk rendesen mindent. Bár, hogy csutkakormányra nem tudunk rögzíteni egy motoros GPS eléggé para, de nálam pl. a csőszerkezet miatt nem volt ezzel probléma.

A POI lehetőségeit nem használtam, de elvileg nem jelent gondot, ha full idegen helyen jársz, tele van POI-val a rendszer, nem kell aggódni.

 

A PC-s szoftvere nagyon baráti, a felület egyértelmű, bár csak EU szinten lehet frissíteni a szoftvert, nincs kulön lebontás országokra. Van lehetőség egyenként frissíteni, csak az még ilyen másolós-gányolos, a GUI-n semmiképp sincs erre lehetőség. Sajnos ez befolyásolja a frissítési időt is és érdemes egy-egy update alkalmával egy teljes éjszakára rajta hagyni a rendszer, hogy tutira kész legyen. Bár nagyon jó a szoftver ebből a szempontból. Mikor felregisztrálod az eszközöd, ő észben tartja, hogy jelenleg milyen verziód van és értesít, amikor elérhető ennél frissebb, arról nem is beszélve, hogy semmilyen előfizetési rendszer nincs. Ha egyszer vettél egy ilyen eszközt, akkor élettartam szoftver és térképfrissítés jár alapból mellé. Nagy-nagy piros pont!

A videóban láthattátok, hogy HD-vel megfürdettük a technikát és nem okozott ez neki problémát. Ez nem így van. 😀 A videó utáni éjszaka közepén arra keltem, hogy max hangerőn jelez, hogy merül és tölteni kellene. Ez elég érdekes, mert kikapcsolt állapotban tettem le a fürdetés után. Tehát lehet mégsem szereti annyira a vizet, mint azt a szabványa sejtetné. Ezt indokolja a leváló gumi rész is a szélén.

Végszóban milyen is a GPS? Összességében nekem bejött, nagyon nagy segítség túrázóknak, de városi használatra még mindig inkább a waze-t javasolnám. Érdemes vásárlás előtt tájékozódni az árakról is. Sajnos a konkurencia nem volt a kezemben, ezért nem fogom kijelenteni, hogy az jobb-e, vagy sem. Azért ennyi pénzért már véleményem szerint nem szabadna olyan dolgokat produkálnia, mint a fentebb írt kisebb malőrök. Minden esetre azt mondom, hogy próbáljátok ti is ki a Navitel szoftverét, ami mobilra is elérhető/kipróbálható néhány napra. De tudjátok mit? Kibővítjük azt nektek 3 hónapra, ha megosztjátok ezt a cikket. Csak lássunk egy megosztást a facebook-on és ott dobjatok egy üzit, hogy megosztottátok, aztán küldjük is hozzá a kódot. 😉

Kommentek

Helmet

 - 

https://www.youtube.com/helmetmotovlog

Ajánlott bejegyzések

DIY – Telefontartó házilag!

Az alapgondolat valahol a magyar valóság, a motorozás, mint drága hobbi és az énennyitnemadokérte szentháromság határmezsgyéjén született meg bennem. De mi is volt ez? Kommentek

Tovább