verado-lite

Mi lesz a garanciával?

Mi lesz a garanciával?

Mi lesz a garanciával?

A Garázs rovatban számos vlogger szerelős videóit megtalálhatjuk, viszont felmerül a címben található kérdés, ha új a motor.

REKLÁMvízlepergető réteg bevonat motoros bukósisakhoz plexihez

Azt minden esetben érdemes hangsúlyozni, hogy a videókban látható beavatkozásokat mindenki csak saját felelősségre végezze el. Ha nem vagy biztos a dolgodban, fordulj szakemberhez!

És bizony a rövid válasz a fenti kérdésre az, hogy fordulj szakemberhez. Megkérdeztünk 3-4 importőrt, és jellemzően azonos válaszokat kaptunk mindenkitől. Jöjjön a kérdezz-felelek!

Garanciális idő alatt az olajcserét kötelező-e szakszervizben végezni, vagy otthon is lehet?

2010 óta a versenyjogi előírásoknak megfelelően már nem kötelező a gyártó szervizében végeztetni ezt, de hogy a garancia ne ugorjon, vannak feltételek. A műhelynek mesterlevéllel kell rendelkezni, illetve csatolni kell a felhasznált alkatrészek gyári minőségről, a használt szerszámokról/technológiákról igazolást, illetve szükségesek a munkalapok és a szervizprogram által kiadott igazolás is.

Ezt viszonylag kevés márkafüggetlen szerviz tudja nyújtani, ezért ha nincs ilyen a közeledben, vidd a márkaszervizbe.

Tehát az otthoni olajcsere a garanciális intervallumban garanciavesztést von maga után.

Mik azok a beavatkozások, melyeket el lehet végezni otthon garanciavesztés nélkül?

Nagyjából semmit. A napi rutinnak megfelelő műveleteket lehet csak elvégezni, mint például guminyomás, izzócsere, láncápolás, kuplungholtjáték beállítás, akkumlátor töltés, akkucsere (ha azonos, vagy gyári ajánlott listából választott).

Garanciavesztést okoz-e, ha például a gyári ülést cseréljük valami más gyártó termékére?

Itt kaptunk két véleményt is. Az egyik az, hogy minden, ami nem gyári, az módosítás. Tehát elvileg nem cserélheted. Ugyanakkor az egyik válaszadónk szerint egyedi elbírálás is lehet (pl.: versenymotor esetén). Tehát mielőtt vadul megrendelsz valamit rá, keresd fel a forgalmazót és egyeztess vele erről.

Az ülést nem bántom, csak a huzatot szeretném lecserélni. Azt lehet?

Az a mondás, hogy az ülés váza és rögzítési pontjai nem módosulhatnak. Ha azok megmaradnak, akkor nem minősül változtatásnak. Ettől függetlenül itt is javasoljuk, hogy egyeztess a forgalmazóval, mielőtt megrendeled a neveddel hímzett huzatot.

Imádom a matricákat. Összeragasztgathatom a motoromat?

Egyöntetű válasz volt rá, hogy erre vonatkozóan nincs megkötés. Ugyanakkor a törvénynek megfelelően nem tehetsz rá olyat, ami félrevezető (pl.: Rendőrség), vagy közfelháborodásra okot adó. Szóval egy jó MS matrica a garis gépre is mehet 😉

Fontos dolgok a végére:

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy akár a Garázs rovatunkban, akár máshol talált beavatkozásokat kizárólag saját felelősségre végezz el. Ha garis a motor, menj szervizbe és mindig egyeztess velük. Ha már nem garis, akkor igazából azt csinálsz, amit akarsz, ugyanakkor az üzemképes motor mindig nagyobb boldogság, mint egy félresikerült szerelésből adódóan garázsban szomorkodó darab.

Kommentek

HD Biker Budapest

 - 

Motorja: Suzuki DL650 V-Strom (2008) | Kamerája: SJCAM SJ6 Legend

Ajánlott bejegyzések